Kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olup, yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra arsanın malikinin veya kat irtifakına sahip ortak maliklerin veya bunlardan birinin tapu idaresine yapacağı istem üzerine, bu Kanun’da gösterilen şartlar uyarınca, kat mülkiyetine çevrilir.
KAT İRTİFAKI KULLANMA İZNİ SONRASI KAT MÜLKİYETİNE ÇEVRİLİR.
- Kat mülkiyeti tamamlanmış bir yapıda kurulabilir.
- Kat irtifakı yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir binanın bölümleri üzerinde kurulur.
- Kat mülkiyeti bağımsız olarak alınır ve satılabilir.
- Kat irtifakı ancak arsa paylarının satılması ile el değiştirir.
- Kat mülkiyeti tapuda bağımsız bir sayfaya tescil edilir. Malikler arasındaki ilişkileri belirleyici bir akid niteliğinde yönetim planına sahiptir.
- Kat irtifakı tescili genel kütükteki sayfaya genel hükümlere göre yapılır.
Bir yapının bağımsız bölümleri üzerindeki mülkiyet, arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet hakkıdır. Apartmanlarda bulunan daireler, depolar, mahzenler, iş merkezlerindeki ofisler, bürolar vb. yerler kat mülkiyetine konu alanlardır.
Yönetim Planı, tüm kat maliklerinin bağlayan bir sözleşme niteliğindedir. Bu ve bunun gibi tüm kat maliklerini ilgilendiren belgelerin oluşturulmasında başta “Kat Mülkiyeti Kanunu” olmak üzere diğer ilişkili kanunlar temel alınarak hazırlanmalıdır. Ayrıca düzenli aidat toplama işlemi ile hem komşuluk ilişkileriniz bozulmamış olur hem de düzenli ödemenizin karşılığı olan hizmeti alabilirsiniz. Olağan ve olağanüstü Genel Kurul toplantılarınız yasal bir çerçevede olmalıdır. Profesyonel Yönetim sizlere bu konularda destek verirken kullandığı internet teknolojileri ile de gelir/gider, ödemeler gibi işlemlerde saydamlık sağlamaktadır.Ayrıca; site içi çalışanların İş Kanunu ile ilgili sorunlarıyla ilgilenmenize ve SGK işlemlerini takibinize gerek kalmayarak; olası yasal bir süreçte, Profesyonel Yönetim sayesinde hukuki destek alabilirsiniz.
Kat Mülkiyeti Kanununun 20. maddesine göre; binadaki herkes ortak giderlere katılmakla yükümlüdür. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık gecikme tazminatı öder. Devamında aidatını ödemeyen dairenin sahibi aidatını ödemeyerek diğer kat maliklerinin haklarını çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse dairesi satılabilir. Ancak haklarınızı korumak için toplantı ve tutanaklarınızın düzenli ve zamanında yapılmış olması gerekir.
Pastahane, lokanta, market vb. işyerlerinin önünde bulunan boşluklar ortak alanlardır ve faydalanma hakkı tüm maliklere aittir. AÇIKLAMA : "Dükkanın önünde bulunan arsa parçasının dükkanın kapsamı içerisinde bulunması isteniyorsa, bu hususun anataşınmazın projesinde ve ayrıca resmi sözleşmede belirtilmesi gerekir."
Ev sahibi satmak istediği evini,içinde oturan kiracının satın almak isteyenlere göstermediği durumlarda,mahkemeden tedbir kararı çıkartıp,belirli gün ve saatlerde satın almak isteyenleri evi gezdirmek üzere eve götürebilir.Zaten genellikle kira sözleşmelerinde bu hususta hükümler yer alır.ve taraflar bu kurallara uymak zorundadır.
Öncelikle komşunuzun kapısını çalarak rahatsızlığınızı ifade etmeniz gerekmektedir. Daha sonra sorunun devam etmesi halinde yönetici ile iletişime geçebilirsiniz. İlgili daireye yönetici tarafından gerekli uyarılar yapılır. Tüm uyarılara rağmen sorunun devam etmesi halinde yapılacak olan bireysel olarak yasal hakkın aranmasıdır.
*Sorun ortak alanlar ile ilgili bir durum ise; konu ile ilgili genel kurul da yöneticiye hukuki olarak yaptırım sağlaması için yetki verilmelidir.
Asansörlerde bir arıza meydana geldiğinde asansörün üzerinde yazılı talimatta belirtilen telefon numarası veya yönetici aranıp arıza bildirilir. Eğer asansör içinde kalınmışsa paniğe kapılmadan talimata yazılı acil durum numaraları veya yönetici aranır ve sakin bir şekilde yardım gelmesi beklenir. Kesinlikle camdan çıkmaya çalışılmamalıdır.
Yönetim aranarak durum bildirilir. Yönetim tarafından derhal konu ile ilgilenilir. Sorunun ortak alandan mı yoksa başka bir daireden mi geldiği tespit edilir. Ortak alandan ise yönetim tarafından, başka bir komşudan ise o kişi tarafından sorunun giderilmesi sağlanır.
KMK md. 20’ye göre: “Kat maliklerinden herhangi biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça: Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür.